klik dulu baru tau....

Selasa, 7 Disember 2010

1 Muharram Detik Perjuangan..

1 muharram datang lagi.........alhamdulilah masih diberi umur yang panjang,harap anda semua x lupa untuk buat azam baru..umm..saya berharap tahun baru nie lebih baik dari sebelum nie,smg dapat keputusan pereksa yang cemerlang gemilang dan terbilang..Semoga dberi kesihatan dan fikiran yang baik untuk menjaga insan2 yang saya sayang.dulu masa sekolah ...dalam soklan pekse pendidikan Islam mesti ada kuo soklan ttg Penghijrahan Nabi Muhammad S.A.W...korang mesti masih ingatkan? so bila soklan camtu ditanya dalam pekse...saya akan menyanyi pelan2 lagu nasyid ni....heheh..kelakar lak ingat zaman2 sekolah dulu...lagu nie mmg saya akan ingat sampai bila2..jom2 nyanyi same2...(lagu ni mmg lagu sepanjang zaman..setuju?).ape2 pon Salam Maal Hijrah ye kawan2...sem0ga kamu semua berjaya di dunia akhirat..Apa yang penting sekali marilah kita bersama2 berusaha menjadi ummat Nabi yang lebih baik.

Satu Muharram Detik Permulaan
Perkiraan Tahun Islam Hijrah
Perpindahan Nabi dan Umat Isla
m
Dari Kota Makkah ke Kota Madinah

Atas Keyakinan dan Iman Yang Teguh
Kaum Muhajirin dan Ansar Bersatu
Rela Berkorban Harta dan Nyawa
Demi Menegakkan Islam Tercinta

Hijrah Itu Pengorbanan
Hijrah Itu Perjuangan
Hijrah Itu Persaudaraan
Hijrah Membentuk Perpaduan

Oleh Itu Mari Semua
Kita Sambut Maal Hijrah
Tingkatkan Semangat Tegakkan Syiar Islam
Untuk Sepanjang Zaman





THanks A Lot to Miss Aisya sbb bagi award comey n kecik ni...disertakan tag sekali..

Berikan satu nickname untuk pemberi award dan tag.
Aisya comey..


Ucapan untuk pemberi award.
Dengan kembang idung saya mengucapkan jutaan time kasih kat aisya comey sebab sudi bg award ni kat saya

List 6 of your fav. artist/band/group.
Mak Aih ramainya nak listkan..sebenarnya saya takde fav artist,,,saya minat muzik je..mana sedap didengar ..tula yg saya suka..hehhee..jgn marah


Last but not least Thanks juga kat miss in@ sbb bagi award ni kat saya..walaupun saya rasa award ni tak lawo saya tetap menerimanya ngan hati terbuka dan akan menepeknya(menampalnya) di blog saya..hehehhe(tak pueh hati la tu)


Peace..tak mo gaduh2 ye.

Isnin, 6 Disember 2010

Musim org kawin..yeyyeyeye..

Salam..
mesti korang kenyang perut bila hujung minggu kan??mesti banyak jemputan kawin yang korang terima kan?
saya tak mau cite panjang sangat pasal ni..just nak cite sket je..
semalam ade la pegi kenduri kawin kat kg saya ni...hehehehe..lawo pengantinnya...tapi saya takdelah nak amik gambo sbb saya pun tak rapat ngan keluarga pengantin ni ..just ngikut mak ayah je..hehhehee.....apa yang saya suka bila balik selalunya..pihak keluarga pengantin akan bg goodies bag untuk d bawa pulang...bese la kalo kat kg..mmg meriah..macam2 makanan ade dalam bag ni...ade coklat ..ade kerepek..ada pulut hitam la..ade tapai la...ade biskut la..ade kek la..mmg cenggitu la ..kalo dapat goodies bag ni...seronot...
ape yang saya nak cite ni...pasal isi dalam goodies bag yg saya dapat semalam...sama je macam selalu dapat...meriah ngan makanan..gambo makanan tak sempat nak amek..dah selamat proses dlm perut...tapi yg menariknya...keluarga pengantin ade bg door gift yang comey..hehehhee........ini dia..jeng..jeng.. dapat chopstick..hehhehee

.

Actually saya confuse ni...adakah pihak pengantin menyahut seruan 1Malaysia..supaya kita orang Melayu belajo makan mengguna Chopstick...hehehhee...Sorryla saya bukannya mempersendakan hadiah ni... orang bagi saya amik je la...kdg2 saya pun ade guna chopstick gak bila nak makan mee maggi...cuma saya x paham ape motif bg hadiah camni...yelah bg kat org kg plak tu ...Saya lebih suka dapat goodies bag yang penuh makanan ..hhehehehe.
Sebenarnya saya selalu mendengar keluhan dr kawan2 yang akan melangsungkan perkahwinan...ttg nak bagi apa pada tetamu...Apakah semuanya perlu nampak hebat d mata tetamu...?Pada saya tak perlula...mmg betul door gift tu untuk kenangan tapi kalo boleh bg la mende yang leh digunakan oleh tetamu bila diorg bawa balik umah nnt...jgn marah

Nak tau ape mak saya cakap bila tengok Chopstick tu...


"Adik amik satu,ayob amik satu....Boleh buat penunjuk ngaji kamu"heheheeeh

*Adik dan Ayob adalah nama timangan anak sedara saya.

Peace.Tak mo gaduh2 ye

Ahad, 5 Disember 2010

AWARD DARI MISS INA


Tq so Much Miss in@ diatas pemberian award ni..Muah..muah..Muah

Dan kepada sahabat2 lain nak award ni juga boleh amik disini k...SAYANG KAMU SUME JUGA..

Peace.

Sabtu, 4 Disember 2010

Saya sibuk Berkempen!!!


Salam..apa khabar sahabat2 ku?

Tajuk N3"Saya sibuk berkempen"..(mak aih umie PRU13 pun blom lagi ni..Mu kempen gapo ni??)..Sorry la beberapa hari ni saya mmg sibuk berkempen....tu yg tak bape nak update blog saya ni...mesti korang nak tau kempen apa???kalo korang perasan kat blog saya ni banyak dah saya tampal gambo2 yg kalo korang klik akan sampai ke dunia lain..tipu je..takde la ke dunia lain...pegi ke page atau website lain je..sume tu antara kempen saya..korang boleh bantu saya menyokongnya dengan klik saja pada pic yg saya letakkan tu...yelah sambil kita hidup di muka bumi ni..kena la buat amal kebajikan juga kan..
ni je la yg mampu saya buat..ok kat sini saya nak share sket beberapa info yg saya tau..kalo rasa info ni tak best..korang leh pejam mata k..hehehhee...bagi mereka yg tak tau je la...

1) korang tau tak page ape ni?korang pernah pg tak ke page ni?boleh klik di pic ni..


Website dimana para belia muda mudi berkumpul dan menyatakan suara masing2...dan yang paling best tu kita boleh dapat duit ngan menyertai online survey dan online advertising...tu antara sebab kenapa saya suka website ni..then sape kat sini suka YUNA?Yuna adalah duta bagi Youthsays.com ni.Tapi apa yang penting disini..disamping kita mencari duit poket tambahan untuk mengumpul duit belanja kawin ke..duit tabung PTPTN ke..duit tabung belajar kita..kita sebagai belia harapan negara masih boleh aktif menyertai kempen2 yang dianjurkan...macam yg telah saya buat dengan menyertai kempen2 berikut...
*kamu boleh klik di pic kempen saya ni juga..


Hari selamatkan bumi kita!!!

RAISE YOUR HAND .STOP CHILD ABUSE NOW!!!!!


SAVE JAPAN DOLPHIN!!!!!


Meh Jumpa kawan baru...! Cakap Hi je ..




Be one of the Top 15 fastest winners to compete for RM10,000!


Meh menonton TV9.

Apepun kempen yang saya sertai adalah untuk diri saya dan masyarakat kita ..saya cuma insan kecil dalam dunia ni..tapi mungkin dengan suara kecil saya ..dan bersatu dengan suara kecil kamu juga...ianya mungkin boleh mengubah dunia menjadi lebih baik..
Jika kamu ingin menjadi sebahagian lebih 200000 ahli Keluarga Youth.Com...kamu klik saja pic ni


Love Green N Peace.

Rabu, 1 Disember 2010

Lovely blog ke blog saya ni???hehehhee

Salam.
Ape cite ngan n3 diatas tuh...actually dapat tag under One lovely bLog..
saya pun tak bape tau sangat camne nak tagging org ke apa...almaklumla selalu je ketinggalan gerabak ketapi..dak2 skang ni advance betul...hehhehee..sebenarnya sblm ni pun ade gak di tag..tapi soklannya susah sangat...hehhehee..tak dapat la saya nak jawab...len kali bg soklan senang2 je k ...cam dak comey ni bagi...hehhee...dak comey yg saya citekan ni ialah..Cik Wan NurNabilah...blog dia mak aih lawo giler..sumpah i tak tipu tau..u tak caya u g sana tengoklah...
anyway sekali lagi dengan kembang idung saya ucapkan jutaan terima kasih ..arIgatou...Xiexie....kepada beliau(skema giler)..kerana sudi memberi award lawo nih...hehhehee..
Nak knl ngan pemberi Award ni klik je kat award ni

Lawo kan????

dan dengan senang hati saya saya cuba menjawab soklan yang telah diberi:

soalan 1: apakah makanan favorite kamu?
nasi ayam..nasi goreng..nasi lemak..nasi...bape banyak nasi da...senang cite..saya ngan nasi ibarat lagu dan irama(poyo lu umie..)

soalan 2: siapakah manusia yang kamu sayang?
Mok ngan ayoh.. adik beradik... sedara mara...bopren2(ramainya)..kawan2..

soalan 3: berikan award ni kepada 4 blogger kesayangan kamu.
mmg betul2 mencabar soklan ni..4 blogger je dia suh pilih..kalo boleh sume sahabat follower saya nak beri award ni..jgn kecik hati ye yg lain...saya tau kamu dah biasa di tagging..saya ni first time so nebes sket...jgn marah ye..
dan insan yg terpilih ialah..jeng..jeng..jeng...
Ni la antara blogger kesayangan saya(kamu juga saya sayang tau) :

Biawak Goreng Nadey
Dan sebenarnya..Semusim Rindu
Kau Untukku
Aura-Su-Aizal

PeaCe.
Nota kaki: happy sangat bila cik Nabila tulis camni
ni la 4 blogger yang kesayangan i:

Kamu kena faham ...


DATO' S M SALIM - CINTA DULU CNTA SEKARANG

Hai cinta dulu-dulu
Cinta malu-malu
Cinta dulu-dulu
Memang susah nak bertemu

Bila sudah dapat bertemu
Nak cakap apapun tak tahu
Tegak berdiri tersipu-sipu
Seram sejuk kaku membisu

Sejak kecil sudah diasuh
Pantang larang dipegang teguh
Mulia sungguh cinta dulu
Adat resam budaya Melayu

Alah cinta zaman sekarang
Sudah terlupa pantang larang
Cinta zaman sekarang
Di khalayak ramai dia pegang-pegang

Kalau ditegur dia meradang
Macam harimau nak menerkam
Maruah bangsa sudah terancam
Kerana perbuatan segelintir orang

Hidup penuh berpoya-poya
Kalau kahwin pun tak kekal lama
Bila dah dapat yang di idam
Habis manis sepah dibuang

Hai cinta dulu-dulu
Ikut nasihat ayah dan ibu
Cinta dulu-dulu
kalau nak kahwin bertanyalah dulu

Berisik-risk bertanya-tanya
Ayah dan ibu dan anak siapa
Bila sudah berumah tangga
Kekal hingga sampai ke tua

Cinta dulu cinta mulia
Ikut aturan budaya bangsa
Hidup mereka sungguh bahagia
Cangkul dan tanah memisahkannya

Nota kaki: saya sangat suka lagu ini dan mau share ngan kamu sumer..liriknya penuh bermakna..pasti muda mudi skang tak bape suka kan...cinta saya versi cinta dulu2 ye..(sbb tu la takde sape nak kan saya..hehhehe)..pegang situ tak boleh..pegang sini tak boleh..anyway amik kan pengajaran lagu ni ye..kalo kamu sayang pasangan kamu tunjukkan betapa kamu menghormati dia dengan menjaga maruahnya..peace.

salam sesama insan

Salam..Award pertama saya..


saya sungguh tak menyangka akan terima award ni...dengan kembang idungnya saya mengucapkan ribuan(sket sangat) ..jutaan terima kasih kepada Cik Lily kerana sudi memberi award ni pada saya..
Jika anda rasa ingin mengenali cik Lily ni..sila la klik kat award di atas tu..klik..jgn tak klik..
walau blog ni tak sehebat mana..saya tak kisah sgt pun..hehehhe..yg pnting dapat jumpa kamu sume di alam maya ni...luv u all

Selasa, 30 November 2010

INgat Lima perkara sebelum datang lima perkara..


n3 ni takde kena mengena ngan tajuk dia atas..tapi sendiri mau ingat la..

Lagu ni aku terjumpa dalam youtube..bait2nya sangat indah...dinyanyikan oleh penyanyi veteran jepun Miyuki Nakajima..Dia ni penyanyi terkenal tahun 70an dulu...aku malas nak tulis dalam bentuk romanji...susah gila nak tukar kan tulisan kanji tu ke tulisan biasa ni..hehhehee.so aku sertakan translation lagu ni je la ..dalam bhs omputih..korg mesti fahamnya...kalo tak faham pun buat2 pejam mata je la..tak bape faham lagi? ko leh tanya ckynwan..dia ni belajo kat jepun..g la tanya dia ape yg korg tak faham(promote blog jap) ..lagu ni pun sedap didengar..ape ?nak lagu hip hop?nnt aku cari lagi..hehhee

Miyuki Nakajima "Birth(Tanjyou)"

Birth I can live on my own-after all that's what life is
But life is so different when you live it with someone else
The stronger one tries to be
The more likely one is to slip into petty loneliness
Please say that calls for love that fall short again and again
Could never have been in vain
Please say that waiting waiting for love that isn't returned
Could never have been a waste of time
As I count the seasons that come and go
As I count the lives whose paths cross mine

Revering and hating
Someday I'll get to know love
Like a baby who enters the world crying In order to live again -
that's why you have cried till now,isn't it?
Remember-when you were born
Words that must have been said to every one of us
Listen, and you will remember
The welcome that was the first thing we heard
Remember Being born
Remember Fateful meetings
Remember Living life together
And decide what you will do from now on

Time passes and doesn't give me a chance to look back
One by one, the places I'd like to go back to fade away
Every time I lose someone I wanted to hold onto
I become the one wanting to protect someone else
As I count the seasons that gow apart
As I count the lives that grow apart
Praying and lamenting
The love inside myself blooms "I love you" are the words no one ever forgets Even "Goodbye" means "I love you"
Remember-when you were born

Words that must have been said to every one of us
Listen, and you will remember
The welcome that was the first thing we heard
Remember But,if you can't remember I will say it to you anytime "Welcome, and thank you for being born"
Remember Being born
Remember Fateful meetings
Remember Living life together And decide what you will do from now on

Salam sesama insan..arigatou.peaCe

Ahad, 28 November 2010

Kepada kaki dera...

hentikan le perbuatan korg tuh...kalo ko tau rasa sakit..org pun tau gak...kalo ko rasa ko boleh tahan sakit bila org pijak perut ko...ko leh la pijak org len..kalo ko leh tahan bila ade org cucuh putung rokok kat kulit ko..so ko pun boleh wat org len camtu..aku benci korg..

so kepada mereka yang bencikan kaki dera kanak2 nih..meh sama2 kita sokong kempen


senang je korang klik kat gambo lukisan tangan tu....tu lukisan tangan yang di buat oleh aku membuktikan aku mmg telah menyokong kempen ni..kalo korang rasa tak lawa ..korang buat la lukisan tangan sendiri...Apa yg penting kita tunjukkan yg kita mmg menyokong kempen hentikan penderaan kanak2 ni...
ni info yang disertakan sekali:

An average of 7 children in Malaysia suffered abuse everyday in 2009, and these were only the reported cases.

Get on Board is a "peoples' campaign" by UNICEF to provide the Malaysian public with the knowledge, insights and resources to stop child abuse. Do the right thing. Get on board. Stop child abuse!

Memang keji sungguh..aku mmg kutuk korang yang mendera budak2 ni..agak2la kalo nak tunjuk kasih sayang pun

(marah ni...)

korang tengok comey je budak2 ni....tak sampai hati kan nak cubit2....

sama2la kita berdoa supaya kaki dera ni kembali ke pangkal jalan...

peace.

Rabu, 24 November 2010

salam..nak promote blog

aku terpaksa promote blog ni....dipaksa tau...ha korang klik la..kang dia cakap aku ....kera di hutan disusu..anak dirumah mati kelaparan...
glitter-graphics.com.dia bukan kera maupun anak aku..tu just peribahasa...tp adik aku...dia baru je wat blog so suh la aku promote blog dia..ekceli aku malas..yelah .. blog aku ni ha usianya dah setahun lebih bape kerat je followernya..xde la hebat mn pun...tapi aku tak kisah pun....asal ade org dtg lawat sudah..lgpun dulu2 tak tau ape benda blog ni..ni pun ngah belajo ngan jalan2 blog org lain..
Nape aku terpaksa promote blog dia???
1. Sebab dia je adik pompuan aku..
2.sebab dia pandai buat kek moist..sedap tau...kalo puji2 dia..dapatla aku makan kek tu..
3.Sebab aku mmg terpaksa...
4.Kalo blog dia femes....aku tumpang kembang idung..
5.sebab mmg kena paksa k...hehhehee..
6.sbb aku baik hati..layan

Dia yang saya citekan adalah adik saya sendiri Miss in@.korang klik kat nama tu...klik tau..pastu jadi follower dia..mesti dia suka...kalo dia suka...nnt dia rajin buat kek banyak2..leh la aku makan kek selalu..hahhahaa...jgn marah ye..

salam ceria..

Moga ceria pagi ni ye...
Awl bangun hr ni umie...hehhehee...aku pun tak caya seawal ni aku bangun..selalu lepas subuh..tarik selimut balik...kroh..kroh...kroh...sampai kul 8 ke 9 pg...hahahha..kantoi..wat malu je..takpe yg pntg bgn subuh k...dari tak bngun langsung ape ke jadah tu.....
tadi tgk kat shoutmix aku tadi ade la seorang hamba Allah bernama Misz Farah.bila aku klik kat nama dia tiba2...jeng..jeng...pg kat page lain ..ingatkan blok dia..rupa2nya..dia bawa aku terbangke sini................

Nak tau lebih lanjut klik kat pic ni:




hadiah dia mmg menarik..teruja i nak join u..
ni info dia:

Want your share of RM50,000 in prizes? Play the 100PLUS Mindwarp Challenge and Outdo Yourself!

Join the 100PLUS Outdo Yourself Facebook page and test your speed, wits and memory with the 100PLUS Mindwarp Challenge. Start your quest to be the best with our mind-warping online game as you compete for your share of RM50,000 worth of prizes!

If you’re quick enough, get set to compete in the ultimate mental and physical challenge at the Finals!

Top 15 fastest winners compete in the Finals for a grand prize of RM10,000

Main prizes:

3 fastest winners – Samsung Galaxy Tab + 100PLUS (6-can pack)

2 fastest winners – Samsung Galaxy S + 100PLUS (6-can pack)

10 fastest winners – Samsung NX100 + 100PLUS (6-can pack)


sekian.

Selasa, 23 November 2010

Otak dah beku ke?

copy lagi.

salam pembuka bicara(ceh..macam nak pidato je..heheheh

Kebelakangan ni takde idea nak tulis apa...tu yg tanya pada diri sendiri apakah kerana cuti yang panjang ni boleh membuatkan otak menjadi beku????...hehhehehee...
betul..sesumpah....sumpah....i mmg tak tipu..ntah nak cite apapun tak tau...merapu je ni...
so buat masa ni jgn marah ye...asik copy paste je....hehhehee...asik g jalan blog org je...tadi pun ade singgah kat blog wanhazel...serius kelakar blog dia...ade bukak tutorial ..baik btl dia nak kongsi ilmu ngan org lain..then singgah kat blog ni plak Faiz Tapit..guling2 aku ketawa...baca dianya cite..nak join klik je nama diorg tu....(agaknya org muda ni otak dia mmg kreatif kot)

then saya jalan2 lagi singgah kat sini plak...blog hamka .Encik Hamka ni mmg sempoi ..p la jalan sana...nnti kita pun akan sewa kete dia juga...hehhehee...

ni je la cite sebelum tdo....ok..smg bangun pagi esok ada idea nak tulis apa...sekian

Salahkah Wanita Tak Tahu Memasak? | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Salahkah Wanita Tak Tahu Memasak? | iluvislam.com + discover the beauty of islam


Kalau perempuan tidak boleh memasak, dikutuk dan disuruh belajar. Kalau lelaki tak boleh jadi imam kita kata okay saja.

Jangan diperbesarkan nanti mereka terasa hati.

"Apalah perempuan, tak pandai masak siapa nak kahwin dengan awak!" Begitulah kata rakan sejawat lelaki pada seorang anak dara, juga rakan sejawat kami.

Maka jawaplah si gadis ayu itu yang dia tidak sempat belajar memasak sebab dari kecil tidak digalakkan keluarga sebaliknya di suruh menumpukan perhatian pada pelajaran saja.

Setelah tinggal di asrama, peluang pulang ke rumah terhad dan tidak sempat turun ke dapur membantu ibunya.

''Habis sekarang kenapa tidak belajar?" Tanya sang lelaki lagi dengan penuh semangat.

''Sedang belajarlah ni tetapi selain sibuk dengan kerjaya saya juga sibuk belajar agama, jadi belajar memasak tetap tidak diutamakan!" Begitu jawab si gadis yang membuatkan lelaki tadi menggeleng-geleng kepala.

Baginya tidak sempurna seorang wanita jika tidak tahu memasak. Wanita sepatutnya buat begitu juga.

Syarat utama menjadi suami mesti boleh menjadi imam.

Walau ada yang kata, jika itu syaratnya bermakna makin ramai wanita yang hidup bujang seumur hidup.

Lelaki meletakkan kebolehan wanita di dapur sebagai perkara utama dan ungkapan hendak memikat suami, perlu pikat seleranya sering diguna pakai.

Tidak kiralah jika wanita itu berpelajaran atau berjawatan tinggi dan penyumbang utama kewangan dalam rumahtangganya.

Sekarang bukan asing lagi gaji isteri lebih tinggi daripada suami.

Namun kedudukan suami sebagai raja tidak pernah dilupa walau dia tidak mengambil inisiatif mempelajari ilmu menjadi imam.

Ilmu bermain video game di komputer mereka rasa lebih perlu.

Kalau tidak tahu memasak disuruh belajar dan sesudah belajar perlu handal.

Jika handal bukan setakat masak untuk keluarga sendiri, kalau boleh perlu boleh memasak untuk tiga pasukan bola. Begitulah standard yang telah ditetapkan.

Bolehkah kita meletakkan undang-undang itu kepada lelaki juga? Kalau tidak pandai jadi imam, belajarlah.

Mula-mula jadi imam kepada keluarga sendiri, sudah terror boleh mengimam satu taman perumahan juga.

"Sibuk suruh kita handal memasak, mereka tu bolehkah jadi imam?" Dengus teman wanita yang lain.

Betul juga ya? Berapa kerat lelaki yang menjadikan sembahyang jemaah di rumah bersama anak isteri sebagai agenda utama, selain keperluan memenuhi pelbagai seleranya?

Maka bertanyalah wanita kini kepada beberapa lelaki tentang kebolehan yang satu ini.

Ternyata ramai yang menjawab tidak confident menjadi imam sebab takut bacaan al-Fatihah tidak sempurna, salah tajwid atau pun dia merasakan isterinya lebih handal.

Ada yang kata lebih elok dia dan isteri sembahyang sendiri-sendiri.

Ada juga menjawab, rasa kelakar pula apabila dirinya yang rugged menjadi imam.

Isu ini sepatutnya kita beratkan sepertimana masyarakat memberatkan wanita perlu pandai memasak jika mahu bersuami.

Lelaki juga harus boleh menjadi imam supaya kewibawaan mereka sebagai ketua keluarga tidak goyah atau menjadi mangsa 'queen control'.

p/s:just copy for sharing. Sendiri mau ingat..hehhehee

Saya telah menyertainya..Anda bagaimana?