klik dulu baru tau....

Khamis, 22 April 2010

hi..acik


Dalam perjalanan ke LRT..aku d sapa oleh seorang budak sekolah rendah ..aku agak dlam umur 10 thn kot..lebih kurang camni la perbualan aku bermula.

budak: hi acik..silap hi akak

umie : ye..nape?

budak: akak ade singgit tak?

umie: nape?ko nak singgit wat pe?

budak: saya nak gi kawad,tapi takde duit..

umie: bis tu nape tak mintak ngan mak ko ke?

budak :mak saya takde kat umah..tapi dia cakap dia ade tinggal wit kat atas tv..saya tak jumpa pun..dah nak gi kawat ni.

umie:erm..(.aku pun seluk poket..kalo ade singgit mmg rezeki dia la..)nah la...akak bg singgit..kalo ko mintak 20 hengget mmg akak tak bg...akak halalkan ..ko wat la ape je ngan wit tu..jgn beli rokok dah le..(pesan aku cam baru je bagi sejuta..heheheh)

budak:ok..terima kasih acik

umie:akak le...(pasal aku lom kawin so jgn nak panggil2 aku makcik k...hehehehe)

budak:silap..terima kasih akak..

habis cite..


moral cite:ntahla nape aku rasa nak bagi duit singgit kat budak tu..mayb pasal dia comel kot..muka tak salah pun..org cakap kat kl ni macam2 org ade..ade yg suka menipu..ade yang betul2 terdesak..tapi kita dah tak tau nak bezakan mana org yang baik..mana org yang jahat..mana yang betul2 terdesak...aku berserah je la..

kalo satu hari nnt aku jumpa lagi org yang memrlukan bantuan x kisahla dia tu mmg menipu ke..selagi ape yang dminta tu reasonable ..boleh d terima oleh akal fikiran aku..aku akan tolong dan tawakal kepada Allah..

Ya Allah jgnla Kau biarkan hati ku menjadi sekeras2nya sehingga aku tak lagi mempunyai belas kasihan terhadap orang lain...jika aku tertipu dengan sandiwara manusia,jgn la Kau biarkan dendam beraja dihati ku,...jadikanlah hati ku sentiasa boleh memaafkan org lain.Amin.

-salam sesama insan-

Isnin, 19 April 2010

Buah cempedak di luar pagar,ambil galah tolong jolokkan..


saya budak baru BELAJAR,,kalo salah tolong tunjukkan(bukan jolok saya tau)...hahhahaa

setelah mendapat komen saya jadi malu sendiri...

hehehhee..sape yg termasuk blog saya pasti akan terkejut ngan kecerahan warna pink blog saya...hahaha..(tak sangka mak suka warna pink gak)geli..geli..memang geli...

sebenarnya saja2 nak cuba tapi tak sangka ade plak yang tertengok..lebih2 lagi encik wan ...tak sangka plak dia tgk blog saya nih...bangga weh...yelah hatinya nampak keras ..mana nak layan blog picisan cam blog saya nih...hhehehe...anyway tq kawan2 yang tegur...

baru je nak belajar..tp leceh la..setiap kali tukar template baru je...blog kesukaan pun ilang gak...

nape saya pilih template pink hari tu?pasal saya nak kan bunga sakura tuh...tp skang ni dah tak kisahla bunga ape pun janji ade dlm blog saya nih..

ok la...saya berpuas hati ngan blog baru saya ni...komen xkkan dilayan lagi..(syok sendiri..hahhaha)..

good job umie...even baru nak bertatih(kembang kempis idung memuji diri sendiri).

saya berjanji akan belajo bersungguh2 lagi mengabih kan masa update blog saya...terima kasih kepada peminat2 saya yang banyak menyokong...(dah blah...banyakla ko punye peminat)..



susah nak cakap..


aku cuma ingin setia pada seseorang...

namun dia makin jauh dengan ku..


aku cuma ingin setia pada seseorang...

namun di bukan lagi tercipta untuk ku..


aku cuma ingin setia pada seseorang...

namun dia tidak ditakdirkan untukku...


aku cuma ingin dia mengerti..

betapa aku ingin setia padanya...

setia sampai mati..


Jumaat, 16 April 2010

bikin wa panas je..


patutla org cakap org lebih tua lebih dulu makan garam...aku mengakuinya...kenapa?why?nande?

ye la sbb aku dah melaluinya...so aku leh bgtau sebnarnya jalan yang ko pilih ni tak betul...pasal aku dah laluinya dan akhrnya ni la hasil ape yang ko nampak...sbb aku dah nyesal so aku bgtau la korang ...tapi korang ttp tak nak dengar pasal korg tak laluinya lagi...so korg rasa tak logik ngan ape yg aku cite kan...

tapi aku tak kisah pasal aku dah bgtau....korang yang tak nak dengar..aku takleh cakap korang budus..cuma korang jahil je...kalo lah ade org pernah nasihatkan aku cam aku nasihat korang skang ni...tentu jalan hidup aku berbeza...

masalah aku ialah aku matang sebelum waktunya..aku lebih banyak memerhati perilaku org lain lalu menjadikan persekitaran aku musuh utama...menyebabkan aku lebih suka pasangan yang lebih tua bertahun2 dr aku sedangkan waktu tu aku baru je umur 15 thn ...menyebabkan aku lebih ingin jadi org dewasa...dan skang aku tak nak jadi org dewasa..aku nak masa ni statik je...hahhahaa...lawak la ko mie..

hari ni ko mmg pelik je...penat ke drive tgh2 panas tanpa ade aircond then bawak 80/90km sejam di lorong tgh..hahahhaa..aku mmg jahat...aku dengki pasal ade org bawak kete laju2....biar diorg rasa camne bila tgh2 laju tiba2 je kena bawak pelan2 pasal ade org jahat bawak kete pelan2 cam siput...budus...saja je..

ataupun d sebabkan ko memikirkan hutang belajar yang makin bertambah????atau ko memikirkan soklan kawan ko yang bertanya...ko bila lagi??????(soklan ni d tanya selepas dia berjaya mengakhiri zaman singlenya so dia boleh tanya soklan camtu kat org yang blom berjaya mengubah status bujang...mmg lawak soklan ni..pasal dulu dia pun benci bila org tanya soklan ni...argh..melayu mmg mudah lupa...mmg bangga bila nengok org lain hancussss)aku merepek ke?budus lagi..

banyak mende aku nak merepek malam ni..apakah d sebabkan suhu yang makin panas ke?buat kita jadi cepat marah..cepat je nak marah...argh susah..sejuk susah..panas susah..mmg tak reti nak bersyukur..sume org ngah panas nih..paham tak??so sabar k..

exam nak dekat baru nak kalut..last minute person la sangat..hahhahaa...mmg nak mampus bila tak baca ape2 tapi confident je cam boleh jawab sume soklan..kui...kui..kui..aku ketawakan diri sendiri..budus..

x de yg plg berharga drpd menghargai diri sendiri..ingat Allah..ikut sunnah nabi..berpegang pada ajaran Islam..ikut ckp mak ayah..hormat org tua...hormat org lain...anggap diri ko cam benih yg baik so campak ke mana pun pasti akan tumbuh pokok yg bermanfaat..pegilah kemana pun ko pasti d berkati..langkah la ngan yakin..

p/s: kepada kaki dera..hentikan le perbuatan korg tuh...kalo ko tau rasa sakit..org pun tau gak...kalo ko rasa ko boleh tahan sakit bila org pijak perut ko...ko leh la pijak org len..kalo ko leh tahan bila ade org cucuh putung rokok kat kulit ko..so ko pun boleh wat org len camtu..aku benci korg..

Selasa, 13 April 2010

sampai waktunya aku bercinta lagi...




jiwangnya n3 aku kali ni....geli tekak aku nak menyebutnya(aku sebut dlm hati je)hehehhee...


aku rasa skang kawan2 seangkatan umur ngan aku dah cam terdesak nak menamatkan zaman solo diorg...hehhehe...nape aku memandai cakap camni..ade la sebabnya..


mmg susahkan nak teka bila jodoh kita...mmg susah nak agak sape jodoh kita...mmg susahkan kita nak agak bila kita akan tamatkan zaman single kita ni..hehehe...ntahla bukan sume org kot yang rasa susah...


ade je yang senang...cam sepupu aku yang masih muda remaja ni...bulan lima ni akan tamatkan zaman solonya...ape cite tu..jodoh dia cepat kot..sekolah lagi tu beb...ade lagi cite sepupu aku yang lain ni plak kisah nya camni...sape je yang masuk,terus akan diterima sebagai menantu(mak dia yang cakap camtu)uish..kes terdesak kot..hehehe...aku pun dah panas (punggung)..tak senang nak duduk...penanda aras aku yang dulu iaitu cik B..skang dah Puan B dah takleh jadi KPI aku lagi pasal dah selamat kawin..hehehheh..kena cari penanda aras baru nih...nape nak kena ade penanda aras nih umie?????


soklan cepu emas nih....penanda aras ni diperlukan supaya aku rasa tak terdesak lagi nak menamatkan zaman solo aku nih...takde la aku asik terfikir yang dah sampai masa aku rasa kena serius memikirkan untuk merancang keluarga ni...sebenarnya ramai lagi calon penanda aras aku ni...ehhehehe..sorila akak2 ku sayang...aku rasa adik aku dulu kot...hehehhee...sape2 yang tanya pasal aku nnt ...aku nak sekeh je kepala diorg(tak baik ko wat org camtu mie...mok tak ajor pun wat camtu)


tak masuk tajuk n3 lagi nih...hehheheh...aku pun geli ni nyebut pasal ni...nak serius ke tak ni?susah nak serius....mmg susah...


ok lah..tipulah aku cakap aku mmg tak kisah pasal ni..tapi tipu jugalah kalo aku cakap aku serius memikirkan pasal ni...sebenarnya tak de ape pun aku fikir...


kalo dah sampai masanya aku bercinta lagi...nak wat camne????


soklan aku pada ko umie...ko pernah bercinta ke????hahhahahah...cinta????FOBIA BEB...tapi aku tau dalam hati ko ada taman....heheheheh
For u umie:
Kiranya tiada cinta insani untukmu..cukuplah cinta ALLAH penyuluh hidupmu..MOga kElak akan ada CInTA untukmu DarIpaDA inSan yanG menCinTai ALLAH sebAgaimAna CInta mu TerhadapNYA..
-salam sesama insan-








Saya telah menyertainya..Anda bagaimana?