klik dulu baru tau....

Selasa, 19 Oktober 2010

salam...

kalo korang ade masa singgahla kat blog ni...cikidong..rasanya blog bapak2 ni..tapi bgs juga baca pengalaman org ni kan...hehehe..layanz

Ahad, 17 Oktober 2010

Itsumo Nando Demo (Always With Me) Spirited away ending

salam...korang pernah tengok cite ni tak?best giler cite ni..mak ayah budak ni kena sumpah jadi babi d sebabkan ketamakan diaorg...ade masa korg cari la cite ni..tajuknya SPIRITED AWAY.carila kat gugel ke atau korang beli je CD Studio GIBLI...macam2 ade..

korang layan la lagu ni...ade lirik sekali ni...

Lyrics

yondeiru muneno dokoka okude
itsumo kokoro odoru yume wo mitai

it's calling out from deep within the heart
I always want to dream cheerful dreams

kanashimi wa kazoe kirenai keredo
sono mukoude kitto anataniaeru sadness

Sadness can never be counted but
I will be able to see you on the other side

kurikaesu ayamachi no sonotabi hito wa
tada aoi sora no aosawo shiru
hateshinaku michiwatsuzuite mieru keredo
kono ryoute wa hikariwo idakeru

every time people repeat mistakes,
they know the blue of the simply blue sky
it seems as if the road continues endlessly but
these hands can find light

sayonara no tokino shizukanamune
zeroni narukaradaga mimiwo sumaseru

the quiet heart when parting
the ear listens as the body changes to zero


ikiteiru fushigi shindeiku fushigi
hana mo kaze mo machi mo minnaonaji

living, mysterious, dying, mysterious
the flower, the wind, the city; they're the same

yondeiru muneno dokoka okude
itsumo nando demo yumewo egakou

it's calling out from deep within the heart
let's draw out dreams always, numerous times

kanashimi no kazuwo iitsuku suyori
onaji kuchibiru de sotto utaou

instead of stating the number of sadness
sing softly with the same lips

tojiteiku omoideno sononakani itsumo
wasuretakunai sasayakiwo kiku
kona gonani kudakareta kagami no uenimo
atarashii keshiki ga utsusareru

even in the closing memories, there are always
whispers that cannot be forgotten
even on the shattered mirror shards,
a new scenery is reflected

hajimari no asa(no) shizukana mado
zeroni narukarada mitasarete yuke

the quiet window on the beginning morning
the body that is changing to zero is being pleased

umi no kanatani wa mou sagasanai
kagayaku monowa itsumo kokoni
watashi no nakani mitsukeraretakara

I won't search beyond the sea from now
the shining thing is always here,
it can be found within myself

Sabtu, 16 Oktober 2010

Aku suka makan kulat sisir.....

Kulat sisir atau kulat kerang-kredit gambar anakrantau.fotopages.com


salam ..



hari ni aku ada idea....aku nak cite pasal makan...korng tau tak ape yg ada kat gambar di atas tu ha??tu namanya kulat sisir...atau nama saintifiknya Schipyllum Commune..ntah nape nama saintifik susah sangat...aku cite sketla pasal kulat ni...kulat ni tumbuh selepas hujan pada pokok kayu mati...tapi kat pokok yang ade getah je la..cam pokok getah(rubber tree)...pokok mempelam...tu la pokok yang aku selalu tgk ade kulat ni tumbuh..
Actually dah lama gak aku cari kulat ni..kebelakangan ni takde lak org jual kulat ni kat pasar tani maupun pasar malam..ngidam aku nak makan kulat ni...hehhehe..aku bukan la perempuan mengandung yang mengidam k...hehehhehe.Untuk pengetahuan korg kulat ni sedap d masak gulai lemak cili api atau goreng berlada atau bercili..sedapnya hingga menjilat jari ngan pinggan korang..hehehehe...


Nape ko suka makan kulat ni umie?soklan yang bagus...dulu kan time aku kecik2 susah dah nak makan ayam..kat umah aku mmg ade bela ayam kampung..tapi akan d sembelih bila ade spesel day je cam hr raya pose..hr raya haji...kenduri tahlil ke...sedekah kat org masjid ke..so takde la makan ayam selalu...tak macam budak skang..bukak mata je nampak ayam mcD..tutup mata je bau ayam KFC..kira dah leh teka la bau ayam ape kat dapur...kat tepi jalan..hehhehehe..


Berbalik pada cite aku ngan kulat ni....disebabkan Ayah aku keje ngan Felda...yg ade kaitan kebun getah ni..so selalu la bawak balik kulat untuk dmasak oleh mak aku...mak aku plak selalu wat gulai lomak cili api atau goreng bercili...pergh..sedapnya...korang tau ape rasanya...aku rasa cam rasa ayam je...hehehhehe,,,korg tau kan rasa ayam camne????camtula rasanya...so aku tak kisah la sangat tak dapat makan ayam tu asalkan dapat makan kulat..hehehee...camtula citenya...so aku nak tunjuk kat korg pic kulat goreng bercili aku....jeng..jeng...jeng..jgn tanya aku resepinya....mmg SECRET...,,,gile kedekut ilmu..hahahahhaa..layan je la..



inilah dia kulat goreng bercili aku.

Sekian.

Ada orang datang!!!!!

salam...
saja je nak jerit kuat2...hehehhehee....actually ade org datang lawat blog aku ni...hahahahhaha...ntah la rasa happy je..bila ade org dtg singgah kejap kat blog ni...saja je nak bgtau....yang menyinggah tu namanya faraliyana...org nya comel...blog dia pun comel gak..nak d bandingkan ngan blog aku..cam langit ngan bumi je..hhehhehehe..takpe2...baru nak knl dunia blog ni ...anyway sape yg datang singgah silakan tinggalkan pesanan ,,leh la aku pegi jalan2 umah korang..n belajar sesuatu dr korang..
tata...

Sabtu, 9 Oktober 2010

Dosa 24 jam di facebook-Credit to Abdulhalimhamidi

Ada ape ngan Facebook????


Salam sesama insan...


hehehhee...berat sungguh tajuk n3 aku ni ha...cam penceramah plak...takde la aku nak kupas lebih2 pasal isu facebook ni...tapi sejak akhir2 ni banyak plak artikel pasal facebook ni...ade yg baik..ade yg buruk...ade yang ntah ape2...siap jadi tajuk atau topik bagi penceramah agama plak...so saja je la..nak chit chat ngan korang pasal ni...boleh kan..?korang suka ke tak...ko ttp kena terima gak pasal ni blog aku..hihihihih...lu kena beb!!!!!

Untuk pengetahuan korang2 sume..aku ni bukan la pengguna tegar facebook..aku masuk facebook just looking2 je..tgk kawan2 gaduh..tgk kawan2 ngata bos diorg..tgk kawan2 cite pasal kebahagian diorg..tgk kawan2 tunjuk gambar diorg yang buka aurat ...takde aurat..(ade ka umie)..ade yang separa buka aurat..ade yang tutup aurat(yang ni kawan yang bagus..hehhee..jgn marah)..tgk kawan2 bgtau diorg dah kapel(couple)...dah kawin...dah ade anak..dah beli kete baru..dah tambah anak...dah beli umah..dah naik gaji..banyak kan...aktiviti aku kat facebook...tapi sume just melihat kawan2 je...

Tu sume penting bg aku..sebab aku tau korang sume sihat2 ..makin bahagia...makin gemuk..makin kurus..makin lawa...makin comel..makin kaya...senang hati....dan aku tau kawan2 aku masih hidup(mak aii...)...korang mesti suka kan facebook kan????aku suka2 camtu je la...hehhee...yola tu umie...

tapi ada masanya aku sedih ngan kawan2 aku dlm facebook...(aku cuma add org yang aku kenal je dalm facebook aku ni ha...giler privacy aku ni..so sbb tu leh la aku katakan dlm list frenz kawan tu ..mmg kawan2 aku la...lg satu aku fair n square silap ..fair n circle la...takdela BFF(Best Friend Forever...betul ke korg ade bez frend selamanya????kalo camtu kubur kawan korg mesti duk sebelah kubur korg juga kan...heheh..senstip isu ni umie..ko jgn cari pasal..hahahhaa) dlm facebook aku...nnt ade plak yg kecik hati cakap aku pilih kasih padahal suma kawan2 aku baik2 ngan aku)..

nape aku sedih ngan kawan aku ?aku dah banyak kali dengar pasal gaduh2 dalam facebook ni...nape plak jadi camtu kawan?siap putus kawan..dan aku pun dah kehilangan atau bakal kehilangan kawan dalam facebook....pasal pe umie?biasalah ttg gossip2 le....pasal cite wall ke wall ni...so pada kawan2 yang rasa aku ni kawan korng..pepehal tanya aku baik2 bukan terus serang aku tak tentu pasal....pada aku tiap soklan mesti ade jawapan ..wei...aku dah cuba jadi kawan yang baik pada korg dengan tak komen ape2 pada wall2 korg(luahan perasaan ni..hehhehe)... patutnya kita jadikan facebook tu tempat untuk mengeratkan hubungan yg dah lama terpisah...cam jejak kasih tu ke...tempat untuk korg berkongsi info..tempat kita menjadi lebih baik dengan menjadi pengalaman kawan2 kita sebagai pengajaran....tempat kita belajar ttg org lain...kadang2 aku rasa lebih baik jgn komen ape2 kat wall tu drp ade org yg terasa atau berkecik hati ngan kita...sbb tu aku lebih suka mendiamkan diri...kdg2 terasa gak nak tegur kwn2 yang macam2 ragam ni...tapi yelah korg pun tau kebenaran tu kan pahit...huk..huk..huk..tersedak aku...


..aku tak cakap korang tak baik k...aku sedikit kesal je...so pada2 kawan aku yang terbaca blog picisan aku ni ha..jgn la salah anggap kt aku..kena sangka baik je kat aku k..sebagaimana aku pun bersangka baik ngan korng...korang jgn la heran nape aku jarang2 tulis kat wall tu...jarang2 komen pasal korang...jarang2 aku chat ngan korang..aku tetap ada disini..memerhati setiap wall kamu2...melihat komen2 kamu....katalah apa saja yang terbuku kamu tapi jangan la sampai mengguris hati org lain k...aku tak pernah kisah...dan aku tetap mendoakan kebahagian kamu2 sume...

finally..aku membuat kesimpulan bahawa aku masih menyukai facebook..so korang jgn la risau...aku takkan tutup akaun facebook aku..sampai masanya...aku cuma akan say goodbye je...hehehhehe..(dah lama ko tak jenguk friendster ..mie)
semoga kita saling ingat mengingati antara satu sama lain..
salam sesama insan..

Saya telah menyertainya..Anda bagaimana?