klik dulu baru tau....

Rabu, 6 Januari 2010

Awok dah tua nih...


Mulut cam longkang ....alkisahnya ptg tadi aku nak wat medikel cekkap..dah termasuk dlm syarat2 kalo ko nak further study ko kena buat medikel cekap..bio doktor cek jantung ko ade lagi ke tak?hati ko busuk ke tak(buleh sken ke ni)..nak tgk organ dalaman ko ade masalah ke tak..ye lah kalo ko ade banyak sangat penyakit berbahaya...nnt mesti susoh ko nak wat pinjaman belajo...dah hampir2 nak mati sape nak bg pinjam duit,,wat rugi je...aku agak je la tu purpose nak kena medikel cekkap tu..hehehhehe..mengarutla ko umie..

aku tumpang ayah aku nye klinik panel so takde la bayo mahal kalo nak buat medikel cekkap nih..taikk kucen betul..ade ke patut time aku nak daftar nama ngan konfiden aku bgtau kat kakak yang jaga kaunter tu ayah aku patient klinik nih..dia angguk je..tapi bila dia tgk tang umo aku..leh plak dia cakap kuat2...ayat longkang nya lebih kurang cam ni la.."awok ni dah tak boleh umo dah tua..kene bayor penuh..takleh guna nama ayoh awok..sarat dia kena umo 23 tahun ke bawoh je..awok ni umo dah lebih sangat"ulang dua kali plak tu..(ni loghat temerloh)..aku ape lagi muka dah tersipu2...dalam hati mmg menyumpah le...Antara ayat longkang aku dlm hati kecik aku ni .."woi bangang yang ko nak cakap kuat2 tu nape?selagi aku tak kawin ayah aku tanggung belanja aku tau tak?ko ni mmg tak layak duk depan ni..takde langsung adab sopan..taek kuceng ko"patutnya dia cakap la gaya sopan "cik umie..cik umie kena bayar penuh sbb cik umie dah melebihi 23 thn jadi tak termasuk lagi dlm claim ayah cik umie nnt"kan sedap sket mendengonya..sng aku nak faham..

d sbbkan aku dah biasa kena maki ngan pelanggan...walaupun hati aku panas..aku ttp mmberi senyuman yang tak ikhlas...dan cakap ..kla kalo camtu terima kasih je la...akak kaunter tu tanya lagi kat aku...nak buat tak medikel cekkkap?aku pun cakap tak jadilah...aku nak buat kat Ampang Puteri je la..alang2 aku nak g kl nnt...hhehehehe..cakap tak ingat..nasib bek la jadi anak org kaye..aku pun blah dari klinik longkang tu..

dan berjanji pada diri sendiri..aku takkan dtg lagi klinik longkang ni...hahhahaha..


moral cite aku ni: kisah ni aku jadikan pengajaran buat aku..kalo cakap tu bio la beralas..ikut la nak alas ngan apepun..yang pntg ko tau menjaga hati org len..ingatlah makin org tu tua..makin la dia sensetip..hehhehehe..dan kepada akak kaunter tu dia mmg kena g training belajo berdepan dengan customer..hehehehe..
jgn tiru gaya bahasa aku nih..ye la sekolah pun tak tinggi mana pun..dari darjah 1 sampai tingkatan 5 duk tingkat 1 je...ngeh..ngeh..ngeh..

Selasa, 5 Januari 2010

aku tau...


aku tau aku ade ramai silent reader..takpe aku tak kisah yang penting aku dapat kongsi rasa ngan org lain..bio diorg tau ade org tak best dr diorg...ngeh..ngeh..ngeh...aku nak share blog yang aku rasa sangat2 bermanfaat...blog Hamka..ade masa g la jenguk sana..mana la tau kot ade sesuatu yang boleh korang dapat...

bila kita ketawa..ingatlah yang kita juga akan menangis.ngeh..ngeh..ngeh..


Senyumlah walau kamu dilukai..kerana yang terluka akan berlalu...(jiwang plak aku malam ni)...

Jalan2 je...




dah banyak hari juga aku tak menulis...banyak jalan2 tgk blog org je....tak semua blog yg aku lawat tu best..kadang2 meluat gak.,bila ade yang tunjuk gambar berpelukan ngan couple masing2..seperti yang diorg akan cakap bila kita tak senang nak tgk "ade aku kisah"...ape nak jadi ngan duni akhir zaman ni kan?aku rasa ramai remaja skang atau org dewasa cam aku ni atau manusia yang bergelar hamba Allah ni dah tak kenal mana satu salah..mana satu baik..atau lebih tepat halal dan haram..aku takde la baik pun tapi Syukur Alhamdulillah..aku still ingat aku ni hamba Allah..kalo dah tau namanya hamba tu ...kena la ikut perintah..jauhkan dr ape yang di larang...
ade gak blog yang best dan bermanfaat untuk aku jadikan pedoman..moral of the aku jalan2 ni..takde sape pun yg perfect dlm dunia ni...saling ingat mengingat je la antara satu sama lain je la..ape ko nak cakap ni umie Oi!!!!


aku sedey kita dah makin tak kisah...kita dah tak jadi penyibuk lagi..kita dah tak heran lagi...dalam paper pun berita jenayah cam takde kurangnya...buang anak dah makin menjadi2 gak..kita cuma tau cari salah je...kita cuma tau menyalahkan org je...tapi kita tak pernah nak cari puncanya dan perbetulkan dari awl lagi...yang salah terus salah...dan yang lagi best kita takut untuk memperbetulkan...


semua org ngan dunia sendiri...sbb dah tak mau amik kisah hal org lain...ko wat maksiat..ade aku kisah?ko curi motor...ade aku kisah?jgn ko curi motor aku dah le...ko nak rogol anak org pun...ade aku kisah?jgn ko rogol anak aku dah le...kita dah jadi masyarakat yang tak kisah...aku pun tak suka ko amik tau kisah aku...INILAH NAMANYA MASYARAKAT TAK KISAH..ade aku kisah?hehhehehe..banyakla ko punya kisah..


Aku merepek ke ni??????ntahla...aku cuma terkilan ngn sikap kita2 sume...kita biarkan saja...dan terus biar....lalu kita jadi masyarakat yg terbiar dan terpinggir...tunggu bala je la...(kena hafal doa selamat ni...)


kawan2 janganla merokok..please la jgn merokok...aku pernah jual streamyx kat perokok tegar...bila aku offer streamyx kat dia..aku agak anak2 dia masih bersekolah...so point aku offer streamyx untuk anak2 dia belajar...aku cite berbuih2 kebaikan streamyx ni untuk masa depan anak2 dia...tapi lastly dia cakap tak nak coz takde duit..aku offer pakej paling rendah..still dia tak nak..takpolah kalo dia fikir internet tu takde kena mengena ngan masa depan anak2 dia...dan ape yang aku paling kesalkan bila dia pegi kaunter rokok beli 4 kotak rokok dunhill..aku nampak dia kuarkan not merah...aku tak bape harganya rokok...terus aku menyumpah dalam hati.(rokok ko boleh beli..tu boleh menjaminkan masa depan anak ko ke?aku tak kisah ko tamik streamyx ngan aku pun...tp aku benci bila ko cakap ko takde duit..tapi ko leh guna duit tu beli rokok..tak payah jadi bapak org la.)mmg time tu aku geram..tapi nak buat camne...mmg malang bercakap ngan org yg tak reti bahasa..buat naik darah tinggi je...hehehhehe..ape da..point cite aku ni..aku terpaksa menjadi manusia yng hipokrit bile berdepan ngan perokok ni..aku rasa nak tunjal2 je kepala dia..tapi aku tau tak semua perokok ni teruk..
hopefully tak ramai bapa yang merokok mengabaikan kepentingan anak2 demi sebatang rokok..
aku tekankan sekali lagi "aku benci perokok"(sbb tu la ko ni single lagi umie..hehhehee)




Jumaat, 1 Januari 2010

1st entry aku untuk hari baru..tahun baru ...


Assalamualaikum wbt(ceh..bersopan sungguh aku)


nape la tangan ni gatai je nak taip ni...cam mencurah2 je idea aku ni..tapi bila dah buka laptop bayo(Vaio) aku ni..kosong plak otak aku ni ha...cet podah..buang masa tul la...hehhehhee..

actually aku nak cite...lepas jumaat ni sahabat satu class aku dr form 3 sampai form 5 nak kawin..hehhehhee...nama dia A____.bio je la tempat kosong ..saja malas nk bgtau org len...dia buat kecik2 je..takde bersanding ..lepas akad nikah wat kenduri doa selamat...tu y bgs nya..tapi sebenornya aku mmg dah lost contact ngan dia lepas abis sekolah beberapa tahun yg lalu...yela masing2 sibuk nak mencari arah tujuan sendiri...aku pun lebih banyak bertapa sampai skang tok habis lagi pertapaan aku...ye la nak dapat ilmu kebal bukan senang(yo oo je ko ni umie...)

tapi yang paling kelakonya...si A ni ade kuarkan senarai nama yg leh datang kenduri kawin dia ni ha...mana tak geli hati..sape2 yang dah blacklist nama tak akan menerima jemputan...tapi aku ni bernasib baik sbb tak pernah kutuk dia kot so nama aku tak d senarai hitamkan...yang bgtau aku ni si S...dia cakap ade empat tiket je bermakna 4 org kawan je la(dia wat majlis tertutup je kot atau vvip ngan vip je leh masuk ...hehhehe)...yang dapat pegi si R..si B..si S..n si umie(aku la tu)..so hampir 90 persen dak ex class aku telah d senarai itamkan...hahahaahha....mmg keji(ayat pinjam dr blog wan) statement ni..

tetapi maafkan aku A....aku tak dapat nak g kenduri ko...tq coz jemput aku.terharu tul aku even kita dah lama tak jumpa ...sob..sob..sob...ko jgn serik lak nak jemput aku lagi..mana la tau kot tiba2 je ko dapat ilham nak bersanding plak...tak pun wat majlis sambut menantu ke...sambut anak ke...aku takleh jejak tanah selama 18 hari kalo tak pertapaan aku akan menjadi sia2(alasan paling bongok pernah aku bg)......hehehe...jgn marah...ade la sbbnya aku tak dapat menghadirkan diri ke majlis ko...walaupun jauh aku doakan kebahagian ko ...smg diberkati dan d rahmati Allah..takde sape yang boleh beri ko kebahagian kecuali diri ko sendiri...yela kalo ko fikir ko bahagia...mmg ko bahagia la....salam sesama insan
(satu soklan nak tanya ko ni umie...dia baca ke blog sengal ko ni ha???????)

WelCome New Year.........


Aku tak tau ape yang aku nak citekan ...layan je la ape yang ade dlm kepala otak aku ni...hehehehe...kalo sebut tahun baru mesti org tanya ape azam baru...AZAM(saja aku bold kan supaya aku sedar ape aku nak citekan )..aku lebih suka guna word planning atau perancangan coz azam ni cam tak bape konkrit...ntah2 tak sampai ujung thn aku dah lupa apa azam aku so..

Perancangan aku tahun baru ni:

a) sambung belajo- make sure dapat 3.5 above(cam bijok je pala otak aku ni) supaya bila dah abis belajo aku tak perlu tanggung utang...hehehhe..leh senang lenang ngan wit gaji aku tanpa memikirkan utang belajo blum d selesaikan ...

b) Aktif ngan OISCA - start tahun ni aku nak jadi org gila kose dalam oisca...hapuskan birokrasi dalam oisca (ceh cam ahli politik je)...hehehe..aku pun dah ade jawatan dalam oisca...camne aku dapat jawatan ni?(pasal aku sorg je pompuan yang datang yg dtg meeting baru ni....hehehhe bukan sbb aku best pun)tapi ok je..aku terima kenyataan ni ngan redha..

c) Buat lawatan ke Oisca Indonesia - ni janji aku dah lama ..aku nak jumpa kawan2 lama aku kat oisca jepun...jumpa dwi sensei..jumpa sofie san..jumpa dian san...erik san..harie san..ramai gak kawan aku kat sana ..

d) g lawat terai san kat myanmar(kekasih gelap aku kat jepun even dia ni lebih cerah dari aku)- nape lah dia nak jadi volunteer kat myanmar tu..jgn dia kawin ngan org myanmar dah le..kalo dia jadi boluntia kat cni kan best...hehehhee...

e) cari calon suami ( ni stetment yang paling desperate aku rasa) - Aku doakan dipermudah jodoh aku dah le...ade ke takde depends pada my destiny..takde lah aku nak salah sesape kalo takde jodoh ..hehhehe..so dun worry be happy..
happy..happy...hehhehee

f) perbaiki diri( ini yg terbaik sebenornya)...cuba ko ikut contoh jaja(she is my idol) cool n positif je...baiki diri ko dulu sblum ko nak jadi yg terbaik buat org len...belajo menerima teguran org len...tingkatkan keyakinan diri...be more more funny to ur frenz...hehhehe..gembirakan hati org dulu..

apepun planning aku thn ni...moga dipermudahkan Allah...tahun 2009 telah berlalu..dan telah banyak kenangan pahit manis telah d lalui...smg tahun ini lebih baik dari thn sebelumnya...smg tiada tangisan duka...smg sume org yg aku sayang sentiasa sihat dan bahagia..

Selamat tinggal 2009..n yokoso 2010..

Saya telah menyertainya..Anda bagaimana?